Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τζ. Κάρτερ: Επικρίνει τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ θέτει, σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας New York Times, προ των ευθυνών της την κυβέρνηση της χώρας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει στο πλαίσιο των μαχών ενάντια στην τρομοκρατία. Όπως υπογραμμίζει ο Κάρτερ, οι παραβιάσεις αυτές κάνουν τις ΗΠΑ να χάνουν την «ηθική τους υπεροχή».
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος είχε τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ ειρήνης το 2002, οι δραστηριότητες των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών παραβιάζουν 10 από τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και συνεχίσθηκε υπό την εξουσία των δύο κομμάτων (Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών) χωρίς να την αντικρούσει η κοινή γνώμη», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Κάρτερ. «Κατά συνέπεια η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να εκφράζεται στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα υπό το πνεύμα μίας ηθικής υπεροχής».
«Οι αποκαλύψεις περί του γεγονότος ότι υψηλά ιστάμενοι βάζουν στο στόχαστρό τους ανθρώπους –μεταξύ τους και αμερικανούς πολίτες– για να τους δολοφονήσουν στο εξωτερικό, αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη, μία ενοχλητική απόδειξη, του πόσο η χώρα μας παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου», τονίζει ο πρώην πρόεδρος. «Τη στιγμή που οι λαϊκές επαναστάσεις πολλαπλασιάζονται απανταχού της γης, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ενισχύει, και όχι να αποδυναμώνει, τις αρχές και τους κανόνες που θεσπίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», γράφει στο άρθρο του. «Αντί να καθιστούν πιο ασφαλή τον κόσμο, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους εχθρούς μας και μας αποξενώνουν από τους συμμάχους μας», προσθέτει ο Κάρτερ.
Μεταξύ των γεγονότων που ο Κάρτερ προσάπτει στις αμερικανικές αρχές είναι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων, τις στοχευμένες δολοφονίες, τη δυνατότητα να κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατία επ’ αόριστον και άνευ δίκης, ή ακόμη η χρήση βασανιστηρίων προκειμένου να εκμαιευτούν πληροφορίες.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου